Caută

Cauta dupa mai multe criterii....

Descrierea destinatiei Vaslui

Judetul Vaslui este situat in estul Romaniei, avand suprafata de 5.318 km². Judetul Vaslui se invecineaza la Sud cu judetul Galati, la Vest si Sud-Vest cu judetul Neamt, Bacau si Vrancea, iar la Nord cu judetul lasi. Limita estica este marcata de catre Valea Prutului care este in acelasi timp si granita naturala cu Republica Moldova. Din punct de vedere administrativ judetul Vaslui se compune din 3 municipii: Vaslui, Barlad si Husi, 2 orase: Negresti si Murgeni, 81 de comune si 456 de sate. Principalele forme de relief sunt dealurile joase (in partea centrala si de vest) si campiile deluroase (in partea de est). Principalele bazine hidrografice sunt cele ale raurilor Prut si Barlad. Clima este continentala, iarna se afla sub efectul maselor de aer rece al anticiclonului siberian si vara al aerului continental si tropical.

Valea Similei, intre Barlad si manastirea Floresti, cu dealuri impadurite, din ce in ce mai abrupte, creeaza impresia unui peisaj submontan.

Valea Racovei, intre Vaslui si Malinesti, este una dintre cele mai pitoresti din judet. Aici se gasesc paduri bogate in mistreti, precum si un sit arheologic, unde au fost descoperite urme ale trecerii bastarnilor, prima populatie migratoare germanica pe teritoriul Romaniei de astazi.

Pe Valea Saca, in comuna Padureni, se afla aproximativ sase hectare de coasta arida, utilizata in prezent ca pasune, unde cresc peste 200 de specii de plante angiosperme, dintre care 37 de specii unice in flora Moldovei.

Rezervatia paleontologica de la Malusteni - la 55 km de orasul Vaslui - una dintre cele mai bogate rezervatii de acest gen din Romania, cuprinzand numeroase fosile de maimute, antilope, camile, testoase, rechini, broaste testoase de talie mare, caprioare. Multe dintre speciile de la Malusteni au fost semnalate pentru prima oara in paleontologie. O alta rezervatie de fosile, din pleistocen, se afla la Nisiparia Hulubat, la marginea de nord a municipiului Vaslui, unde, pe langa fosile de mamifere a fost gasita si o bogata fauna de nevertebrate pleistocene.

In Padurea Harboanca, de la Brahasoaia, la 16 kilometri nord-vest de Vaslui, vizitatorii pot vedea numeroase specii de stejar. Langa Coroiesti se afla o alta rezervatie botanica. Padurea Badeana, ideala pentru excursii, reprezinta unul dintre putinele vestigii ale intinselor paduri de silvostepa din trecut, iar pe Movila lui Burcel se intalnesc numeroase plante rare din flora Moldovei. In judetul Vaslui se intalnesc si arbori seculari, ocrotiti de lege, dintre care amintim: plopul de la Rafaila, unic in tara prin proportiile sale impozante, avand o circumferinta a trunchiului de 14 metri. La Tolontan, in comuna Dimitrie Cantemir, poate fi admirat un stejar impunator, de peste 400 de ani vechime, care are o coroana cu un diametru de peste 35 de metri si o inaltime de 30 de metri. La Bunesti-Valea Chinanului, chiar in jurul cabanei de vanatoare, se afla 173 de stejari brumarii, cu varste cuprinse intre 200 si 500 de ani.

Statuia ecvestra a lui Stefan cel Mare, dezvelita in 1975, de la Podul Inalt.

 

Orasul Vaslui - Biserica „Sf. Ioan Botezatorul“ - ctitorie a lui Stefan cel Mare realizata in stil moldovenesc, o imbinare creatoare intre stilul gotic si cel bizantin; Casa Ghica; Palatul Mavrocordat - ridicat la sfarsitul secolului al XIX-lea, bogat ornamentat; Casele Madarjac si Ornescu, Muzeul Judetean „Stefan cel Mare“. In apropierea orasului se poate vedea Movila lui Burcel, formatiune naturala pitoreasca, cunoscuta pentru legenda despre un taran inzestrat cu pamant de Stefan cel Mare. Se spune ca domnitorul Moldovei s-a intalnit cu un taran care ara de zor o movila de pamant, duminica. Intrebat de domnitor, taranul raspunde ca nu are pamant si ca, pentru a-si hrani familia, trebuie sa munceasca din greu la fratele sau. Stefan il improprietareste si da totodata un decret care interzice munca la camp duminica. Aici mai exista o rezervatie botanica, ce cuprinde numeroase specii rare din flora Moldovei. In fiecare an, la data de 21 mai, pe Movila lui Burcel are loc un festival folcloric, cu formatii si interpreti din mai multe judete si, uneori, si din Republica Moldova.

 

Datorita numeroaselor lacasuri de cult de o deosebita frumusete, Barladul a fost considerat un oras al bisericilor. Dintre acestea se remarca Biserica „Adormirea Maicii Domnului“, cunoscuta si sub denumirea de „Biserica Domneasca“, ridicata de domnitorul Vasile Lupu pe locul unei constructii mai vechi, din vremea lui Stefan cel Mare. Biserica Sf. Gheorghe a fost construita initial din lemn, in 1775 si recladita ulterior de breasla blanarilor din oras. Din banii castigati din cersit, un barladean a ridicat turnul masiv de la intrarea in biserica, in care a locuit tot restul vietii. Pe locul spanzuratorii Tarii de Jos, locuitorii orasului au inaltat Biserica Sfintii Voievozi (1806), pentru iertarea sufletelor osanditilor la moarte. Muzeul Vasile Parvan, aflat in cladirea fostei Prefecturi, ridicata in stil neoclasic de arhitecti italieni in 1899. Muzeul cuprinde trei sectii: de arta, stiintele naturii si istorie. Intr-o aripa a cladirii se afla si Teatrul „Victor Ioan Popa“, infiintat in 1955. Cu sute de reprezentatii din diverse genuri dramatice, teatrul din Barlad joaca un rol esential in viata culturala a orasului. In oras se mai pastreaza o serie de cladiri monumentale sau de importanta culturala cum ar fi Casa Sturza. Gradina Publica, imbogatita cu un parc zoologic cu peste 70 de specii de animale, reprezinta una dintre cele mai vechi atractii ale orasului.

 

Orasul Husi este un centru viticol de traditie si, totodata, sediul unei vechi episcopii si al unor Curti Domnesti din secolul al XV-lea, ale caror fundatii si biserici au fost scoase la lumina in 1964, in urma sapaturilor arheologice. Poate fi admirat Palatul Episcopal, construit de Ieremia Movila in 1595, care gazduieste astazi un exceptional muzeu de arta religioasa si carte veche. Biserica Sf. Apostoli Petru si Pavel, catedrala episcopala din Husi, a fost inaltata in 1495 de Stefan cel Mare, domnitorul care a cladit zeci de manastiri si biserici, ca multumire adusa Domnului pentru victoriile sale in razboaie. Merita vizitate Muzeul Husi, cu sectiile sale de arheologie si etnografie, si Liceul agricol cu profil viticol, una dintre cele mai vechi si mai prestigioase institutii de acest gen din tara. Liceul detine vinoteci valoroase, un muzeu de profil si poate organiza seri de degustari de vinuri pentru specialisti si turisti. Vinoteca a fost initial infiintata in 1909, dar distrusa de al doilea razboi mondial. Actuala colectie de vinuri, care numara 22.000 de sticle, dateaza din 1949 si contine soiuri reprezentative ale podgoriei Husi, dar si din alte parti ale Romaniei si chiar din strainatate. Muzeul din Husi gazduieste colectii importante de arheologie, istorie si etnografie. Alaturi de piese de ceramica, unelte de piatra, bronz si fier, se afla si podoabe de aur si argint, colectii de tesaturi si instrumente folosite de-a lungul timpului pentru fabricarea vinului. Pentru ca in istoria Husilor cartea a jucat un rol esential, nu putem sa nu amintim, printre asezamintele de cultura, si Biblioteca „Mihai Ralea“. La 12 kilometri de orasul Husi, pe drumul ce duce spre punctul de frontiera Albita, se afla misterioasa Movila a Rabaiei, despre care domnitorul Dimitrie Cantemir scria ca ar fi mormantul unei regine a scitilor. Ridicata de mana omului, avand un diametru de peste un kilometru si fiind inconjurata de un val de pamant, Movila Rabaiei a suscitat interesul multor calatori straini care au trecut prin zona. Din pacate, pana in prezent nu au fost realizate sapaturi arheologice sistematice, ci numai sondaje. In 1975 au fost semnalate blocuri de piatra dispuse circular in jurul movilei, la distante egale intre ele, ceea ce pare a indica existenta unui mormant regal, ridicat in secolele V-III i.Hr., asa cum a presupus Dimitrie Cantemir.

 

Manastirea Fastaci, din comuna Delesti, la 20 de kilometri de Vaslui, a fost realizata in stil baroc monumental, in 1721, de domnitorul Constantin Racovita Cehan. Biserica este inconjurata de case ecumenice si de un zid.

Manastirea Moreni, la 10 kilometri de Vaslui, adaposteste moastele sfintilor Tarahie, Prov si Andronic, aduse de la Ierusalim in 1996.

Manastirea Floresti este unul dintre cele mai importante asezaminte monahale din judet si are hramul Sf. Ilie. In momentul de fata, manastirea, ctitorita la 1590, pe locul unui lacas de cult din lemn, din vremea lui Stefan cel Mare, este restaurata cu fonduri de la institutiile europene si mondiale. In 1806 manastirea a fost inchinata unui lacas de la muntele Athos, Esfigmenul.

Biserica de lemn Parvesti, din comuna Costesti, a fost ridicata, in secolul al XVII-lea, din grinzi masive de stejar, incheiate la capete cu cuie de lemn. Catapeteasma este pictata in stil bizantin.

Biserica Sf. Nicolae – Gologofta din Ivanesti, construita din stejar, pe temelie de piatra, avand catapeteasma pictata.

Schitul de lemn Sf. Voievozi din Malinesti-Garceni, are o turla zvelta si eleganta si se afla intr-o zona care a cunoscut, dupa 1999, un reviriment al vietii monahale, aici fiind ridicate multe lacasuri noi de cult.

Muzeul satesc Tacuta, infiintat in 1986 de invatatorii Elena si Costel Rotaru, are sectii de arheologie, etnografie, arta populara si – lucru mai rar pentru un muzeu satesc – colectii bogate de arta plastica, de obiecte rare si 400 de carti cu autograful autorilor. Unele exponate sunt unice in tara.
Muzeul satesc de la Vetrisoaia detine exponate etnografice si istorice. Alte doua muzee de acest tip se gasesc la Vutcani si Giurcani.

Monumentul funerar al Elenei Cuza, Conacul Rosetti-Solescu, din comuna Solesti – monument de arhitectura din 1827, a fost construit in varianta moldoveneasca a stilului neoclasic. Cladirea, unde a locuit in copilarie Elena Cuza, prima Doamna a Romaniei, necesita lucrari de restaurare.

Conacul Rosetti-Bals din Pribesti-Codaesti – una dintre cele mai vechi cladiri laice din Moldova, dateaza din secolul al XVII-lea. Constructia, de dimensiuni impunatoare, a rezistat in timp datorita zidurilor groase de aproape un metru. Intreaga cladire imbina in mod fericit lemnul sculptat, caramida si piatra. Lucrarile de restaurare intreprinse in ultimul timp vor reda cu fidelitate infatisarea originara a conacului.
Casa Emil Racovita se afla in satul care poarta numele savantului de renume mondial Emil Racovita, fondatorul biospeologiei. Urmas al unei familii domnitoare, Racovita a participat ca naturalist la expeditia internationala antarctica "Belgica".

Satul este poate singurul din tara de unde provin nu mai putin de trei academicieni de renume: Emil Racovita, Emil Condurachi si Grigore T. Popa.
Codaestii – targ evreiesc fondat in secolul al XIX-lea.

„Podul Doamnei“, pe raul Barlad, construit in 1841, de domnitorul Mihai Sturza, este o reusita arhitectonica si estetica.

Fauna cinegetica a judetului Vaslui este diversa, permitand organizarea unor partide de vanatoare de neuitat. Principalele specii de animale care traiesc in padurile judetului sunt cerbul carpatin, capriorul, mistretul si iepurele. Vanatorii pot vana potarnichi, fazani, rate si gaste salbatice, sitari, precum si vulpi si alte specii, dar numai cu aprobarea Directiei Silvice.

Sursa: http://www.cjvs.ro/ 

    

Alte oferte

*conditiile de cazare ale unitatilor prezentate pe www.cazari.ro sunt verificate si respecta standardele turistice romanesti
*rezervarile efectuate pe site sunt garantate prin confirmarea de rezervare si prin contractele incheiate cu prestatorii
*tarifele sunt mai mici sau cel mult egale cu tarifele de receptie si sunt valabile numai pentru rezervarile efectuate prin www.cazari.ro
*pentru rezervarile efectuate direct la receptia unitatilor de cazare prezentate pe acest site va recomandam sa verificati tarifele deoarece este posibil sa existe diferente semnificative pentru care nu ne asumam nici o rapundere

Introduceti primele litere ale statiunii:

Introduceti primele litere ale statiunii:

Specificati o destinatie care se va afisa pe harta de mai jos. Tastati doar primele litere din numele acesteia.

Bifeaza criteriile de selectie pentru destinatia cautata:

Bifeaza criteriile de selectie pentru destinatia cautata:
 • Pe site sunt inregistrate in acest moment : 842 de unitati de cazare din care:
 • 391 Hoteluri.
 • 395 Pensiuni/vile.
 • 43 Vile la cheie.
 • 13 Apartamente.
 • Pe site sunt inregistrate in acest moment : 253 de destinatii turistice din care:
 • 1. Statiune montana de vacanta: 44 destinatii
 • 2. Statiune de schi: 27 destinatii
 • 3. Litoral: 16 destinatii
 • 4. Delta Dunarii: 13 destinatii
 • 5. Balneoclimaterica: 31 destinatii
 • 6. Locatii istorice si medievale: 63 destinatii
 • 7. Manastiri/zone de pelerinaj religios: 43 destinatii
 • 8. Zone rurale/traditionale: 82 destinatii
 • 9. Atractii naturale deosebite: 98 destinatii
 • 10. Orase resedinta de judet: 25 destinatii
 • 11. Bucuresti: 1 destinatii
 • 12. Aeroport: 13 destinatii
 • 13. Port: 6 destinatii
Abonare

Abonati-va pentru a primi pe e-mail cele mai bune oferte: