Caută

Cauta dupa mai multe criterii....

Caracteristicile principale ale statiunii
 

Pensiuni/vile Paulis

Pensiunea Testa
Pensiunea Testa
Pensiunea Testa 3 margarete Arad, Paulis

Fie ca sunteti in trecere, fie ca vreti sa va petreceti un concediu linistit in zona Aradului, Pensiunea Testa***va asteapta pentru a va oferi momente de relaxare si confort ridicat. Mai multe detaliiDescrierea destinatiei Paulis

Comuna Paulis este situat  in partea de vest a judetului Arad, la poalele Muntilor Zarandului, pe malul drept al raului Mures, intr-o zona de contact a muntelui cu campia, zona cunoscuta sub denumirea de Podgoria Aradului. 

Localitatea Paulis se afla la 20 km distanta de Municipiul Arad si la 7 km de orasul Lipova.

La nord comuna Paulis se invecineaza cu satul Minis, la sud cu comuna Zabrani de peste Mures, la sud-vest cu comuna Fantanele, tot de peste Mures, la est cu Muntii Zarandului, iar la sud-est cu satul Radna, apartinand de orasul Lipova.

Primele atestari documentare in care este mentionata comuna Paulis sunt din anul 1333, cand in registrele dijmelor papale apare sub numele de Paululese, iar in anul 1334 apare sub denumirea de Sacerdos de Paulese, dupa numele ordinului calugarilor Paulini din cetatea Cladova. 

Ultimele secole ale mileniului I i.Hr. sunt caracterizate de organizatiile dacice. Semnele unei locuiri dacice, continuata apoi cu una romana, sunt atestate in zona de unele cercetari arheologice sau descoperiri intamplatoare.

Trecutul istoric al localitatii Paulis se leaga pentru o perioada de multe secole de numele satului Cladova, sat apartinator Paulisului. Cetatea care se gaseste aici, amplasata pe „Dealul Carierei” sau „Dealul Cetatii”, pe un promontoriu inalt de 60 de metri, cu o deschidere panoramica atat spre Campia de Vest cat si spre Valea Muresului, a jucat de-a lungul secolelor un rol important in evolutia asezarii Paulis. Cetatea este amplasata chiar la intrarea in defileul Muresului.

Dominatia romana a lasat urme si in Paulis, sau gasit elemente de aparare specifice.

In Evul Mediu timpuriu, Simbateni este cunoscut prin atestarea din 1138 ca targ, de-a lungul timpului vatra satului s-a schimbat mereu din cauza revarsarilor Muresului. 

In perioada medievala Zona Podgoriei este printre primele care apar in documentele Cancelariei Regale maghiare, viile in special, au activat in mod deosebit deosebit dezvoltarea satului Paulis, continuat spre est cu Baratca fapt care s-a prelungit pana la ocupatia otomana. 

O perioada nefasta pentru dezvoltarea comunei si pentru locuitorii acesteia, incepe odata cu ocuparea Banatului de catre turci. Zona este disputata de fortele fidele lui Ioan Zapolya (inclusiv otomane) si cele proaustriece. Aceasta stare conflictuala se prelungeste pana in 1550-1558, cand turcii ocupa Comitatul Aradului si partea de sud a Zarandului. Intervalul de timp cat turcii sunt prezenti in zona este caracterizat prin lupte, invazii, distrugeri, molime. Asezarile din zona sunt vizate in mod deosebit de atacurile concentrate catre cele doua cetati importante care flancau zona- soimos si siria, astfel incat, ca urmare a lor, se petrece depopularea atat a Podgoriei Aradului cat si a culoarului Muresului.

Dupa 1688, armata austriaca elibereaza zona Podgoria pana la Ineu. Apoi incep operatiunile de repopulare, de modernizare a sistemelor de regularizare a apelor, de comunicatie.

In 1772 a fost schimbata vatra satului, datorita unor mari inundatii si pericolului pe care-l reprezentau revarsarile Muresului. Paulisul este reconstruit dupa principiile urbanistice moderne, in sec. XVIII-XIX se construiesc principalele edificii ale satului , in 1780 fiind infiintata scoala romaneasca. In anul 1812 Paulisul a fost declarat targ. In 1752 Vechiul Paulis avea 113 familii, iar in 1839 are loc colonizarea germana a nord- vestului satului- Paulisul Nou.

Incepand cu 1919 zona este alipita Regatului Romaniei.

In perioada comunista zona a fost colectivizata, se construiesc noi cladiri, se fac amenajari specifice activitatii viticole. Pe de alta parte, depopularea a inceput sa se produca incepand cu mijlocul secolului XX, ca urmare a dirijarii masive a fortei de munca catre industrie si oras. Un nou val de depopulare se petrece dupa 1989, ca urmare a migrarii populatiei germane catre spatiul sau de origine.

Potentialul turistic al comunei este impresionant.

Dintre obiectivele turistice ale comunei amintim:

 • Monumentul Eroilor de la Paulis - ridicat in cinstea ostasilor romani, din "Detasamentul Paulis" cazuti in luptele din anul 1944 pentru apararea culoarului Muresului.
 • Parcul dendrologic cu exemplare rare de tisa, magnolii si pin de Himalaya
 • Asezarea fortificata si biserica datata din secolele XIV-XVI situate pe Dealul Carierei din Cladova
 • Renumitele valuri de aparare de la Sambateni datate ca apartinand epocii dacoromane
  

Alte unitati fara oferte -NU se pot face rezervari !

*conditiile de cazare ale unitatilor prezentate pe www.cazari.ro sunt verificate si respecta standardele turistice romanesti
*rezervarile efectuate pe site sunt garantate prin confirmarea de rezervare si prin contractele incheiate cu prestatorii
*tarifele sunt mai mici sau cel mult egale cu tarifele de receptie si sunt valabile numai pentru rezervarile efectuate prin www.cazari.ro
*pentru rezervarile efectuate direct la receptia unitatilor de cazare prezentate pe acest site va recomandam sa verificati tarifele deoarece este posibil sa existe diferente semnificative pentru care nu ne asumam nici o rapundere

Introduceti primele litere ale statiunii:

Introduceti primele litere ale statiunii:

Specificati o destinatie care se va afisa pe harta de mai jos. Tastati doar primele litere din numele acesteia.

Bifeaza criteriile de selectie pentru destinatia cautata:

Bifeaza criteriile de selectie pentru destinatia cautata:
 • Pe site sunt inregistrate in acest moment : 861 de unitati de cazare din care:
 • 408 Hoteluri.
 • 398 Pensiuni/vile.
 • 42 Vile la cheie.
 • 13 Apartamente.
 • Pe site sunt inregistrate in acest moment : 256 de destinatii turistice din care:
 • 1. Statiune montana de vacanta: 47 destinatii
 • 2. Statiune de schi: 27 destinatii
 • 3. Litoral: 16 destinatii
 • 4. Delta Dunarii: 13 destinatii
 • 5. Balneoclimaterica: 31 destinatii
 • 6. Locatii istorice si medievale: 63 destinatii
 • 7. Manastiri/zone de pelerinaj religios: 43 destinatii
 • 8. Zone rurale/traditionale: 85 destinatii
 • 9. Atractii naturale deosebite: 99 destinatii
 • 10. Orase resedinta de judet: 25 destinatii
 • 11. Bucuresti: 1 destinatii
 • 12. Aeroport: 13 destinatii
 • 13. Port: 6 destinatii
Abonare

Abonati-va pentru a primi pe e-mail cele mai bune oferte: